Parkslide

På vårt område finns det tyvärr bestånd med Parkslide. Parkslide räknas som en invasiv växt som på sikt ska utrotas. På förfrågan har vi nu fått följande svar från länsstyreslen om hur växten ska hanteras:

”Det vi rekommenderar i första hand är att om man absolut inte måste, så ska man försöka låta växten vara. Just nu finns det inga firmor som specialiserar sig på parkslide men det kommer säkert komma med tiden, för att intresset är stort.

Om man vill ge sig på parksliden får man räkna med en mångårig kamp, och risken att man istället sprider den är stor. Parkslide måste man alltså utarma över lång tid. Det som rekommenderas är att under en säsong klippa ner den så nära marken som möjligt, absolut inte gräva. På så sätt får den ingen ny grönmassa/blad som kan fylla på energi till rötterna. Minsta lilla rotfragment gror på nytt, så att gräva gör det oftast värre och dessutom går rötterna flera meter djupt och ett nytt skott kan komma upp flera meter bredvid den plats den växer på. Lägg på täckduk, helst riktigt tjock täckning och tyng ner denna så att skotten inte kan skjuta upp. Upprepa sen detta flera säsonger/år.

Roundup/glyfosat verkar ha en positiv effekt på bekämpning, men man ska ha med sig tre saker: 1. Flera slag av Roundup håller på att utarmas från Sverige just nu på grund av att det räknas som ett särskilt förorenande ämne, det har en skadlig effekt på vattenmiljöer. 2.  De koncentrationer av Roundup som har testats i England får inte användas i Sverige (annat än av professionella), 3. Det finns inga garantier på att du helt kan få bort växten även med glyfosat.

På Naturvårdsverkets webbplats finns mer info om invasiva främmande arter:

https://naturvardsverket.se/Amnen/Invasiva-frammande-arter/

Mer info om parkslide hittar du här:

https://naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vaxter-och-djur/Frammande-arter/Invasiva-frammande-arter/Arter-som-inte-ar-EU-reglerade/Parkslide/

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.